30 km/u in onze wijken

Het gemeentelijke mobiliteitsplan wil de woonwijken van onze gemeente in zone 30 zetten. Deze aanpak beoogt een snelheidsvermindering alsook een betere verdeling van de weg tussen alle weggebruikers.

5 wijken zijn reeds officiëel een zone 30:

  • Floréal
  • De Bezemhoek
  • Een deel van Watermaal (Keym, Gratès,  Bien-Faire, Vander Elst, Toeristen,  Koloniale, Hazelaars, Frémineur)
  • Een deel van Bosvoorde-centrum (Gemeentelijke Godshuis – Konijnenwarande – Piepelingen – Drie Linden – Luchtschip).
  • Het Eikhove

 

De inrichting van een 6e wijk, is in de maak : »Le Logis ».  Dit neemt echter wat meer tijd in beslag vermits de buurt  beschermd is.  De werken zullen er over verschillende jaren verspreid worden.

Er werden al drie kruispunten in de Berensheide aangelegd: het kruispunt met Vander Swaelmen, een tweede met de Zeegoden en tot slot, dat met de Najaden.

De volgende voorziene werken zijn : het aanleggen van een vernauwing in de Kwartellaan en de bouw van een plateau aan het kruispunt  Gaai/Damhert.

In totaal zijn het niet minder dan een twaalftal interventies, die er stapsgewijs voor zullen zorgen dat ook het verkeer trager rijdt in deze wijk !

Ontdek op deze kaart alle voorziene of volbrachte aanleggingen

Waarom langzamer rijden?

Wist u dat een autorit niet langer duurt wanneer u door een zone 30 rijdt? Een rit neemt  vooral meer tijd door de opstoppingen aan de kruispunten en het zoeken naar een parkeerplaats.

Langzamer rijden verhoogt de veiligheid. Bovendien zijn de ongevallen met fietsers en voetgangers minder ernstig. Dit is logisch: hoe hoger de snelheid, hoe langer de remweg! In een zone 30 gebeuren er 20% tot 40% ongevallen minder; daarenboven zijn deze minder ernstig.

De zone 30 doet ook het lawaai afnemen. 10km/u langzamer rijden zorgt voor 8% minder geluidshinder!

Tot slot brengt de zone 30 ook meer gezelligheid met zich mee. Omdat de bestuurders van gemotoriseerde voertuigen langzamer rijden, kunnen ze gemakkelijker oogcontact maken met de actieve weggebruikers zoals fietsers en voetgangers. Zone 30 bevordert het plaatselijk verkeer, men gaat vaker te voet of met de fiets en het buurtleven fleurt op. Geniet hiervan!